Door de groei van de zorgafhankelijkheid van de zusters en de veroudering van de bestaande gebouwen drong de vraag naar een nieuwbouw zich op. Uit de zorgvisie bleek een sterke voorkeur voor kleinschalig wonen, en we moesten rekening houden met de economische realiteit. Zo bedachten we een zeer flexibel concept waarin leefgroepen van vier keer acht, twee keer zestien of één keer tweeëndertig personen mogelijk zijn.
Elke groep van acht kamers is duidelijk herkenbaar, heeft zijn eigen toegang en kan onafhankelijk functioneren. Alle leefgroepen zijn gegroepeerd rond een centrale as die de publieke functies bevat en loodrecht aansluit op de bestaande gebouwen. De architectuur van het gebouw verwijst naar het erfgoed zonder het te imiteren en maakt gebruikt van sterke, natuurlijke materialen zoals cortenstaal en geëmailleerd glas.
De opdrachtgever draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en koos bewust voor een lage-energiegebouw. Zo wordt er gebruikgemaakt van betonkernactivering, een beoveld, zonnepanelen voor warm water en fotovoltaïsche panelen om elektriciteit op te wekken. Fase 1 van het bouwproject werd in gebruik genomen op 28 september 2016. Fase 2 is intussen volop aan de gang en zal gefinaliseerd worden in mei 2018. Fase twee bestaat uit de bouw van 24 woongelegenheden, 27 assistentiewoningen, cafetaria, kapel en administratieve kantoren.