ACTIVITEITENVERSLAG 2017
ZORGZAME AANDACHT
voor bewoners, familie en medewerkers
Thuis komen in een nieuwe woning en een nieuwe werkplaats
In september 2016 was er de grote verhuis naar de eerste fase van de nieuwbouw. Volgend op onze verhuis werd de afbraak van ‘gebouw Rozenberg’ en ‘gebouw Betanië’ onmiddellijk aangevat om aansluitend te beginnen met fase 2 van de nieuwbouw. Voor bewoners kwam er begin 2017 een periode aan van thuiskomen in hun nieuwe woonplek. Voor medewerkers raakten de werkplekken meer en meer georganiseerd en leerden we eveneens de ‘technisch-technologische werking’ van het nieuwe gebouw stap voor stap kennen. In januari werd een workshop georganiseerd voor medewerkers met behulp van twee familieleden om samen op weg te gaan rond ‘zorgzame zorg’. Na de hectische maanden die voorafgingen aan de verhuis was er ruimte voor reflectie, bijsturing en zorg voor alle betrokkenen. De vraag die we ons stelden was op welke manier we onze bewoners goed kunnen bijstaan. Hoe we een goed zicht krijgen op hun noden en wat hierin de rol van familieleden is. Durven we in gesprek te gaan met een bezorgd familielid en op welke manier kunnen we elkaar blijven ontmoeten als mensen onder elkaar. De workshop was de start voor het opzetten van enkele initiatieven in 2017 die voor ons hebben bijgedragen aan het geven van ‘zorgzame aandacht’.
• Tijdens de nabespreking van de workshop kwam aan bod dat taal een heel belangrijke
voorwaarde is om goed te kunnen ‘luisteren’. We hebben de mensen van ‘Groep Intro’
gevraagd om een traject te ontwikkelen rond taal. De collega’s van wie er een vermoeden
was van taalachterstand kregen allemaal een taalscreening. Van de collega’s van wie bleek
dat dit effectief het geval was werd er een traject opgezet. We willen onze collega’s die van
oorsprong een andere moedertaal hebben de kans geven om hun taalachterstand wat bij te
werken zodat zij evenveel kansen krijgen tot communicatie en zodat de taalachterstand geen
struikelblok moet zijn in de omgang met bewoners. Om hier middelen voor te krijgen van het
sociaal fonds werd er een taalbeleidsplan opgesteld.
• Er werd in de teamvergaderingen een oproep gedaan om een werkgroep op te richten rond
‘zorgzame zorg’. In september 2017 is deze werkgroep voor het eerst samengekomen. Tijdens
deze eerste samenkomst werd onder meer de Pano-reportage over de woonzorgcentra
uitgebreid besproken.
• Omdat het in het project ook gaat over ‘zorg voor medewerkers’, werd er in de maand mei
een brunch georganiseerd. Tijdens de internationale dag van de verpleegkunde werden al de
collega’s bedankt voor hun dagelijkse inzet.
• Op 6 juni participeerden we voor het eerst aan de ‘What Matters to you’-campagne van
Zorgnet-Icuro. Wij gingen op zoek naar ‘twinkels’ bij onze bewoners. Waar worden onze
bewoners blij van, was één van de centrale vragen. Elk personeelslid bracht een bezoek aan
drie bewoners om deze twinkels in kaart te brengen.
• Op 9 juni organiseerden we een Spaghettislag voor bewoners, familie en vrienden van onze
organisatie. Onze wens was om iedereen samen te brengen rond dit fijne initiatief en tegelijk
wilden we met de opbrengst graag onze terrassen aankleden zodat het ook daar fijn
vertoeven is voor de bewoners.
• Er werden intussen ook van al de personeelsleden foto’s gemaakt om op te hangen op
woningniveau zodat voor bewoners en familie sneller duidelijk is wie wie is.
• In elke verpleegpost hangt intussen een ‘wall of fame’. Iedereen kan een succesverhaal
neerschrijven (dat kan een compliment zijn van een bewoner, of een leuke anekdote,…) en
ophangen in de verpleegpost.
Nieuwe structuur en nieuwe medewerkers
Voor de verhuis bestond wzc Annuntiaten Heverlee uit één team van zorgkundigen en verpleegkundigen. Gezien de nieuwe infrastructuur van de nieuwbouw werd in 2017 werk gemaakt van twee zorgteams. Zij zouden elk worden aangestuurd door een rechtstreeks leidinggevende, een woonzorgcoördinator. Om dit mogelijk te maken werden selectiegesprekken georganiseerd. Ook onze woonzorgcoördinator die reeds drie jaar bij ons aan de slag was besloot om een nieuwe uitdaging aan te gaan. In 2017 zijn er twee nieuwe woonzorgcoördinatoren aangesteld. Zij worden begeleid door de directeur. In de maand juli werd er een familieavond georganiseerd per woning zodat de bewoners en familie kennis konden maken met de nieuwe woonzorgcoördinator.
Vermits we eind 2016 een erkenning RVT kregen voor 25 woongelegenheden, werd ons paramedisch team verplicht uitgebreid. We kozen voor een halftijdse aanstelling van een kinesitherapeut, alsook een halftijdse ergotherapeut. Samen met onze animator vormen zij het KEA-team (=K(ine)E(rgo)A(nimatie)). In het organogram worden zij aangestuurd door de directeur.Naast de paramedische functies werd er ook een vacature uitgeschreven voor een coördinerend en raadgevend arts. Deze nieuwe structuren moeten ook de kans krijgen tot overleg op systematische basis en ook in 2017 werd er werk gemaakt van een procedure met betrekking tot de bestaande overleg- en communicatiekanalen. Elke dinsdagnamiddag is er de ene week overleg met de collega’s van de staf (inclusief de woonzorgcoördinatoren). De andere week is het overleg tussen de woonzorgcoördinatoren en de directeur. Aansluitend op dit overleg is elke dinsdagnamiddag onze CRA aanwezig voor overleg met de directeur en woonzorgcoördinatoren.Het KEA-team heeft maandelijks overleg. Op niveau van de woningen is er maandelijks een teamvergadering, behalve in de zomermaanden. In de maanden juni en december is het personeelsvergadering.
Netwerk vormen
In juni 2017 werden de sociale diensten van het Heilg Hart-ziekenhuis en het UZ Leuven uitgenodigd voor een kennismaking met onze nieuwe infrastructuur. Zij zijn belangrijke doorverwijzers voor potentiële nieuwe bewoners waardoor het belangrijk is dat zij onze infrastructuur en diensten goed kennen om mogelijke kandidaten de goede info te kunnen geven. Er werd ook een mailing opgezet naar partners uit de thuiszorg om onze voorziening en dienstverlening bekend te maken. In september 2017 startten we met een samenwerking met het Sint-Fransiscusinstituut voor verpleegkunde. Zij zijn intussen de vierde school/opleidingsverstrekker waar we mee samenwerken om studenten zorgkundigen en studenten verpleegkundigen op te leiden tot professionele zorgverleners. Naast Sint-Fransiscus komen ook de studenten van UCLL al gedurende verschillende jaren bij ons op stage, net zoals de leerlingen van Don Bosco Groenveld en VTI. We participeerden in 2017 ook aan de duo-dag, waar we twee mensen met een arbeidshandicap de kans hebben gegeven om te proeven van een tewerkstelling in de ouderenzorg.
Vorming en beleid
Een definitieve visietekst rond menswaardig levenseinde zag in 2017 het levenslicht en vormt
een goede basis om het gesprek met bewoners en familie over dit thema te openen.Op maandag 29 mei hielden we voor het eerst een evacuatieoefening in het woon- en zorgcentrum. We simuleerden een brand en met behulp van figuranten werd er geoefend hoe een evacuatie zou moeten plaatsvinden.De brandweer en de alarmcentrale werden geïnformeerd dat het een oefening betrof. Met behulp van de preventieadviseur van de campus en de interne preventieadviseur werd aan de collega’s informatie gegeven hoe ze een brandmelding moeten interpreteren en welke stappen er allemaal moeten gezet worden. Sindsdien doen we op meer regelmatige basis
kleinere oefeningen om de brandprocedure goed in de vingers te krijgen. In 2016 startten we reeds een opleidingstraject voor al de medewerkers van zorgteam en woonteam rond palliatieve zorg en in 2017 werd dit traject verder gezet. Onder meer een vorming rond symptoomcontrole en een vorming rond zorg voor de zorgenden kwamen nog aanbod.Een andere opleiding die nog aan bod kwam was een vorming rond kleinschalig
genormaliseerd wonen. De twee woonzorgcoördinatoren participeerden aan de opleidingen voor het behalen van het functiecomplement. Eind 2016 kwam de zorginspectie langs ikv uitbreiding erkenning en RVT erkenning. We kregen een mooi rapport van de inspecteur! Op basis van het bezoek werd er ook een plan opgemaakt om rond bepaalde processen, die nog voor verbetering vatbaar zijn, op weg te gaan.
De verpleegkundigen van het WZC werden door de apotheek ook uitgenodigd om het produktieproces van IMV(geïdentificeerde medicatiezakjes per bewoner) te gaan bekijken. Het werd een zeer indrukwekkende studienamiddag.
Nieuwe projecten en fase twee nieuwbouw
Op donderdag 23 februari hielden we een eerste informatieavond over de assistentiewoningen. Tijdens deze avond werd toegelicht dat de assistentiewoningen verkocht werden. De info avond werd een groot succes. Zo groot zelfs dat binnen een tijdspanne van 4 maanden de 27 assistentiewoningen verkocht waren.
Op zondag 7 mei hield de hoofdaannemer Willemen-Van Roey een Open wervendag op onze campus. Maar liefst 400 geïnteresseerden brachten een bezoek aan onze nieuwbouw. Er was een uitgestippelde weg in de ruwbouw waar de assistentiewoningen gebouwd worden en een uitgestippelde weg rond de voorziening.
Aandacht voor woon- en leefklimaat en voor pastorale zorg
Een vernieuwde infrastructuur zorgt ook voor een bijsturen van de activiteiten. Enkele activiteiten blijven zeer gegeerd bij de bewoners zoals bingo, sport en spel en het spelen van gezelschapspelen. Er werd ook ingezet op het betrekken van zorgpersoneel bij opnemen van zinvolle activiteiten voor bewoners.
Nu er per 16 bewoners een kitchenette aanwezig is werden er veelvuldig kookactiviteiten georganiseerd: pannenkoeken, wafels, koekjes en soep werden veelvuldig gemaakt tot groot plezier van onze bewoners die soms ook mee participeerden en hun kookkunsten demonstreerden aan de medewerkers.
Ook muziek wordt meer en meer ingezet om onze bewoners trachten te bereiken bv. doordat enkele vrijwilligers op regelmatige tijdstippen liedjes komen zingen, er is ook een vrijwilliger die regelmatig piano komt spelen en we hebben een doos opgemaakt met de favoriete liedjes van de bewoners. We zetten dit ook door tijdens de verjaardag van onze bewoners. We verzamelen dan met al de medewerkers om te gaan zingen voor de jarige bewoner. Echte grote activiteiten kwamen niet aan bod, gezien het ontbreken van een grote ontmoetingsruimte.
Er werden daarnaast ook verschillende dozen aangemaakt per woningniveau zoals snoezeldozen, doos met breiwerk, doos met knutselmateriaal,….om op woningniveau tussendoor de bewoners die zin hebben een activiteit aan te bieden. Sinds de verhuis trekken we met de bewoners ook meer naar buiten: we gingen op bezoek bij de boerderij, en de wandelclub van Heverlee (WSP) organiseerde en begeleidde ook een
wandeling naar de zusters van De Jacht, onze buren….In januari stond naar jaarlijkse traditie het dessertbuffet klaar voor de bewoners. In september organiseerden we ook voor het eerste een BBQ met saladbar voor onze bewoners en in de maand december namen we deel aan de ‘Warmste week’ van Studio Brussel. Samen met onze bewoners stemden we voor welk goed doel we ons wensten in te zetten en dat werd de vzw
Panal. Om hen te sponseren organiseerden we een grote Bingo activiteit. We maakten ook zelf kersenpitkussens met versleten broekpakken van zorgpersoneel. Samen met ander materiaal werd dit verkocht tijdens de Kerstbingo. In 2017 kregen we voor de uitwerking van onze pastorale zorg de hulp van een pastoraal
vrijwilliger. Elke woensdagvoormiddag is zij aanwezig en gaat zij langs bij bewoners die dit wensen. Zij zorgt ook voor extra ondersteuning van familieleden. In de maand februari was er de ziekenzalving en in de maand april organiseerden we voor het eerst, zeer specifiek voor onze bewoners met een vorm van dementie een samenkomst rond Pasen. Later op het jaar volgde onze jaarlijkse herdenkingsviering voor al de overledenen van
dat jaar.Een dagelijkse eucharistieviering blijft deel uitmaken van het dagelijkse aanbod en ook de
gebedswake voor onze overleden bewoners blijft voor familieleden een zeer intiem, mooi en gewaardeerd moment.
ZORGZAME AANDACHT
voor bewoners, familie en medewerkers
Thuis komen in een nieuwe woning en een nieuwe werkplaats
In september 2016 was er de grote verhuis naar de eerste fase van de nieuwbouw. Volgend op onze verhuis werd de afbraak van ‘gebouw Rozenberg’ en ‘gebouw Betanië’ onmiddellijk aangevat om aansluitend te beginnen met fase 2 van de nieuwbouw. Voor bewoners kwam er begin 2017 een periode aan van thuiskomen in hun nieuwe woonplek. Voor medewerkers raakten de werkplekken meer en meer georganiseerd en leerden we eveneens de ‘technisch-technologische werking’ van het nieuwe gebouw stap voor stap kennen. In januari werd een workshop georganiseerd voor medewerkers met behulp van twee familieleden om samen op weg te gaan rond ‘zorgzame zorg’. Na de hectische maanden die voorafgingen aan de verhuis was er ruimte voor reflectie, bijsturing en zorg voor alle betrokkenen. De vraag die we ons stelden was op welke manier we onze bewoners goed kunnen bijstaan. Hoe we een goed zicht krijgen op hun noden en wat hierin de rol van familieleden is. Durven we in gesprek te gaan met een bezorgd familielid en op welke manier kunnen we elkaar blijven ontmoeten als mensen onder elkaar. De workshop was de start voor het opzetten van enkele initiatieven in 2017 die voor ons hebben bijgedragen aan het geven van ‘zorgzame aandacht’.
• Tijdens de nabespreking van de workshop kwam aan bod dat taal een heel belangrijke
voorwaarde is om goed te kunnen ‘luisteren’. We hebben de mensen van ‘Groep Intro’
gevraagd om een traject te ontwikkelen rond taal. De collega’s van wie er een vermoeden
was van taalachterstand kregen allemaal een taalscreening. Van de collega’s van wie bleek
dat dit effectief het geval was werd er een traject opgezet. We willen onze collega’s die van
oorsprong een andere moedertaal hebben de kans geven om hun taalachterstand wat bij te
werken zodat zij evenveel kansen krijgen tot communicatie en zodat de taalachterstand geen
struikelblok moet zijn in de omgang met bewoners. Om hier middelen voor te krijgen van het
sociaal fonds werd er een taalbeleidsplan opgesteld.
• Er werd in de teamvergaderingen een oproep gedaan om een werkgroep op te richten rond
‘zorgzame zorg’. In september 2017 is deze werkgroep voor het eerst samengekomen. Tijdens
deze eerste samenkomst werd onder meer de Pano-reportage over de woonzorgcentra
uitgebreid besproken.
• Omdat het in het project ook gaat over ‘zorg voor medewerkers’, werd er in de maand mei
een brunch georganiseerd. Tijdens de internationale dag van de verpleegkunde werden al de
collega’s bedankt voor hun dagelijkse inzet.
• Op 6 juni participeerden we voor het eerst aan de ‘What Matters to you’-campagne van
Zorgnet-Icuro. Wij gingen op zoek naar ‘twinkels’ bij onze bewoners. Waar worden onze
bewoners blij van, was één van de centrale vragen. Elk personeelslid bracht een bezoek aan
drie bewoners om deze twinkels in kaart te brengen.
• Op 9 juni organiseerden we een Spaghettislag voor bewoners, familie en vrienden van onze
organisatie. Onze wens was om iedereen samen te brengen rond dit fijne initiatief en tegelijk
wilden we met de opbrengst graag onze terrassen aankleden zodat het ook daar fijn
vertoeven is voor de bewoners.
• Er werden intussen ook van al de personeelsleden foto’s gemaakt om op te hangen op
woningniveau zodat voor bewoners en familie sneller duidelijk is wie wie is.
• In elke verpleegpost hangt intussen een ‘wall of fame’. Iedereen kan een succesverhaal
neerschrijven (dat kan een compliment zijn van een bewoner, of een leuke anekdote,…) en
ophangen in de verpleegpost.
Nieuwe structuur en nieuwe medewerkers
Voor de verhuis bestond wzc Annuntiaten Heverlee uit één team van zorgkundigen en verpleegkundigen. Gezien de nieuwe infrastructuur van de nieuwbouw werd in 2017 werk gemaakt van twee zorgteams. Zij zouden elk worden aangestuurd door een rechtstreeks leidinggevende, een woonzorgcoördinator. Om dit mogelijk te maken werden selectiegesprekken georganiseerd. Ook onze woonzorgcoördinator die reeds drie jaar bij ons aan de slag was besloot om een nieuwe uitdaging aan te gaan. In 2017 zijn er twee nieuwe woonzorgcoördinatoren aangesteld. Zij worden begeleid door de directeur. In de maand juli werd er een familieavond georganiseerd per woning zodat de bewoners en familie kennis konden maken met de nieuwe woonzorgcoördinator.
Vermits we eind 2016 een erkenning RVT kregen voor 25 woongelegenheden, werd ons paramedisch team verplicht uitgebreid. We kozen voor een halftijdse aanstelling van een kinesitherapeut, alsook een halftijdse ergotherapeut. Samen met onze animator vormen zij het KEA-team (=K(ine)E(rgo)A(nimatie)). In het organogram worden zij aangestuurd door de directeur.Naast de paramedische functies werd er ook een vacature uitgeschreven voor een coördinerend en raadgevend arts. Deze nieuwe structuren moeten ook de kans krijgen tot overleg op systematische basis en ook in 2017 werd er werk gemaakt van een procedure met betrekking tot de bestaande overleg- en communicatiekanalen. Elke dinsdagnamiddag is er de ene week overleg met de collega’s van de staf (inclusief de woonzorgcoördinatoren). De andere week is het overleg tussen de woonzorgcoördinatoren en de directeur. Aansluitend op dit overleg is elke dinsdagnamiddag onze CRA aanwezig voor overleg met de directeur en woonzorgcoördinatoren.Het KEA-team heeft maandelijks overleg. Op niveau van de woningen is er maandelijks een teamvergadering, behalve in de zomermaanden. In de maanden juni en december is het personeelsvergadering.
Netwerk vormen
In juni 2017 werden de sociale diensten van het Heilg Hart-ziekenhuis en het UZ Leuven uitgenodigd voor een kennismaking met onze nieuwe infrastructuur. Zij zijn belangrijke doorverwijzers voor potentiële nieuwe bewoners waardoor het belangrijk is dat zij onze infrastructuur en diensten goed kennen om mogelijke kandidaten de goede info te kunnen geven. Er werd ook een mailing opgezet naar partners uit de thuiszorg om onze voorziening en dienstverlening bekend te maken. In september 2017 startten we met een samenwerking met het Sint-Fransiscusinstituut voor verpleegkunde. Zij zijn intussen de vierde school/opleidingsverstrekker waar we mee samenwerken om studenten zorgkundigen en studenten verpleegkundigen op te leiden tot professionele zorgverleners. Naast Sint-Fransiscus komen ook de studenten van UCLL al gedurende verschillende jaren bij ons op stage, net zoals de leerlingen van Don Bosco Groenveld en VTI. We participeerden in 2017 ook aan de duo-dag, waar we twee mensen met een arbeidshandicap de kans hebben gegeven om te proeven van een tewerkstelling in de ouderenzorg.
Vorming en beleid
Een definitieve visietekst rond menswaardig levenseinde zag in 2017 het levenslicht en vormt
een goede basis om het gesprek met bewoners en familie over dit thema te openen.Op maandag 29 mei hielden we voor het eerst een evacuatieoefening in het woon- en zorgcentrum. We simuleerden een brand en met behulp van figuranten werd er geoefend hoe een evacuatie zou moeten plaatsvinden.De brandweer en de alarmcentrale werden geïnformeerd dat het een oefening betrof. Met behulp van de preventieadviseur van de campus en de interne preventieadviseur werd aan de collega’s informatie gegeven hoe ze een brandmelding moeten interpreteren en welke stappen er allemaal moeten gezet worden. Sindsdien doen we op meer regelmatige basis
kleinere oefeningen om de brandprocedure goed in de vingers te krijgen. In 2016 startten we reeds een opleidingstraject voor al de medewerkers van zorgteam en woonteam rond palliatieve zorg en in 2017 werd dit traject verder gezet. Onder meer een vorming rond symptoomcontrole en een vorming rond zorg voor de zorgenden kwamen nog aanbod.Een andere opleiding die nog aan bod kwam was een vorming rond kleinschalig
genormaliseerd wonen. De twee woonzorgcoördinatoren participeerden aan de opleidingen voor het behalen van het functiecomplement. Eind 2016 kwam de zorginspectie langs ikv uitbreiding erkenning en RVT erkenning. We kregen een mooi rapport van de inspecteur! Op basis van het bezoek werd er ook een plan opgemaakt om rond bepaalde processen, die nog voor verbetering vatbaar zijn, op weg te gaan.
De verpleegkundigen van het WZC werden door de apotheek ook uitgenodigd om het produktieproces van IMV(geïdentificeerde medicatiezakjes per bewoner) te gaan bekijken. Het werd een zeer indrukwekkende studienamiddag.
Nieuwe projecten en fase twee nieuwbouw
Op donderdag 23 februari hielden we een eerste informatieavond over de assistentiewoningen. Tijdens deze avond werd toegelicht dat de assistentiewoningen verkocht werden. De info avond werd een groot succes. Zo groot zelfs dat binnen een tijdspanne van 4 maanden de 27 assistentiewoningen verkocht waren.
Op zondag 7 mei hield de hoofdaannemer Willemen-Van Roey een Open wervendag op onze campus. Maar liefst 400 geïnteresseerden brachten een bezoek aan onze nieuwbouw. Er was een uitgestippelde weg in de ruwbouw waar de assistentiewoningen gebouwd worden en een uitgestippelde weg rond de voorziening.
Aandacht voor woon- en leefklimaat en voor pastorale zorg
Een vernieuwde infrastructuur zorgt ook voor een bijsturen van de activiteiten. Enkele activiteiten blijven zeer gegeerd bij de bewoners zoals bingo, sport en spel en het spelen van gezelschapspelen. Er werd ook ingezet op het betrekken van zorgpersoneel bij opnemen van zinvolle activiteiten voor bewoners.
Nu er per 16 bewoners een kitchenette aanwezig is werden er veelvuldig kookactiviteiten georganiseerd: pannenkoeken, wafels, koekjes en soep werden veelvuldig gemaakt tot groot plezier van onze bewoners die soms ook mee participeerden en hun kookkunsten demonstreerden aan de medewerkers.
Ook muziek wordt meer en meer ingezet om onze bewoners trachten te bereiken bv. doordat enkele vrijwilligers op regelmatige tijdstippen liedjes komen zingen, er is ook een vrijwilliger die regelmatig piano komt spelen en we hebben een doos opgemaakt met de favoriete liedjes van de bewoners. We zetten dit ook door tijdens de verjaardag van onze bewoners. We verzamelen dan met al de medewerkers om te gaan zingen voor de jarige bewoner. Echte grote activiteiten kwamen niet aan bod, gezien het ontbreken van een grote ontmoetingsruimte.
Er werden daarnaast ook verschillende dozen aangemaakt per woningniveau zoals snoezeldozen, doos met breiwerk, doos met knutselmateriaal,….om op woningniveau tussendoor de bewoners die zin hebben een activiteit aan te bieden. Sinds de verhuis trekken we met de bewoners ook meer naar buiten: we gingen op bezoek bij de boerderij, en de wandelclub van Heverlee (WSP) organiseerde en begeleidde ook een
wandeling naar de zusters van De Jacht, onze buren….In januari stond naar jaarlijkse traditie het dessertbuffet klaar voor de bewoners. In september organiseerden we ook voor het eerste een BBQ met saladbar voor onze bewoners en in de maand december namen we deel aan de ‘Warmste week’ van Studio Brussel. Samen met onze bewoners stemden we voor welk goed doel we ons wensten in te zetten en dat werd de vzw
Panal. Om hen te sponseren organiseerden we een grote Bingo activiteit. We maakten ook zelf kersenpitkussens met versleten broekpakken van zorgpersoneel. Samen met ander materiaal werd dit verkocht tijdens de Kerstbingo. In 2017 kregen we voor de uitwerking van onze pastorale zorg de hulp van een pastoraal
vrijwilliger. Elke woensdagvoormiddag is zij aanwezig en gaat zij langs bij bewoners die dit wensen. Zij zorgt ook voor extra ondersteuning van familieleden. In de maand februari was er de ziekenzalving en in de maand april organiseerden we voor het eerst, zeer specifiek voor onze bewoners met een vorm van dementie een samenkomst rond Pasen. Later op het jaar volgde onze jaarlijkse herdenkingsviering voor al de overledenen van
dat jaar.Een dagelijkse eucharistieviering blijft deel uitmaken van het dagelijkse aanbod en ook de
gebedswake voor onze overleden bewoners blijft voor familieleden een zeer intiem, mooi en gewaardeerd moment.